Kavak Yelleri - Kavakyelleri.org

Tam Versiyon: Türkche?!
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Sayfa: 1 2 3 4
Sitede cogu üye tarafindan artik türkce yerini türkche'ye birakmis durumda. baska bir sitede bunun önüne gecmek icin yapilan bir duyuru' yu okudum ve bu sitede' de yapilabilecegini düsündüm. ve burdada bunun önüne gecmek icin bir önerim var: türkceyi dogru kullanan gönüllü arkadalsarin yanlis yazilan mesajlari ve konulari düzeltme yetkisine sahip olmalari ve uyardiktan sonra mesajlari ve konu basliklarini düzeltme yetkisine sahip olmyalarini öneriyorum.
bunu site' de ki modaratör arkadaslar yapabilir ama o zaman onlara cok is düsüyor. bu yüzden bunun icin bir kac gönül' lü arkadas' imizi yetkilendirebiliriz.

tükce' mize sahip cikalim !
evet aslinda iyi bir fikir...bu is'i yapmak icin bir kac kisi'yi görevlendirmeseniz bile, bir duyuru yapma fikri güzel ama bu duyuru herkes tarafindan "duyulur'mu" o'nu bilemiyorum...
pelin8 demiş kiSitede cogu üye tarafindan artik türkce yerini türkche'ye birakmis durumda. baska bir sitede bunun önüne gecmek icin yapilan bir duyuru' yu okudum ve bu sitede' de yapilabilecegini düsündüm. ve burdada bunun önüne gecmek icin bir önerim var: türkceyi dogru kullanan gönüllü arkadalsarin yanlis yazilan mesajlari ve konulari düzeltme yetkisine sahip olmalari ve uyardiktan sonra mesajlari ve konu basliklarini düzeltme yetkisine sahip olmyalarini öneriyorum.
bunu site' de ki modaratör arkadaslar yapabilir ama o zaman onlara cok is düsüyor. bu yüzden bunun icin bir kac gönül' lü arkadas' imizi yetkilendirebiliriz.

tükce' mize sahip cikalim !

-asli- demiş kievet aslinda iyi bir fikir...bu is'i yapmak icin bir kac kisi'yi görevlendirmeseniz bile, bir duyuru yapma fikri güzel ama bu duyuru herkes tarafindan "duyulur'mu" o'nu bilemiyorum...

1. Özel isimler büyük harfle başlar.
2. Sadece özel isimler kesme işareti ile ayrılır ki burada "Türkçe" kelimesi istisnadır ve ona gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz.
3. Türkçede soru ekleri olan -mu, -mü, -mı gibi ekler kelimeden kesme işaretiyle ayrılmaz. Tamamen o kelimeden ayrı yazılır.
4. Türkçede "Türkçe karakterler" kullanılır.
5. Türkçede -de, -da ekleri cümlede anlamı bozmadığı takdirde kendisinden önce gelen kelimeden ayrı yazılır. Anlamı bozuyorsa birleşik yazılır.

Kısacası bunu istemeden önce siz Türkçeyi düzgün kullanmalısınız.
kusura bakmayin..yurt disinda yasadigimiz icin türkceyi türkiyedeki insanlar kadar "düzgün" kullanamiyoruz, ki zaten onlarin da türkceyi düzgün kullandigi söylenemez..bizim amacimiz sadece "türkche", "choq" gibi seylerin önüne gecmek..ama tabii sizde haklisiniz..türkceyi düzgün kullanamayan insanlarin böyle bir öneri de bulunmasi gereksiz gibi..
Kısacası "is'i" yazan birinden ben Türkçeyi düzgün kullanmasını bekleyemem. Türkçenin düzgün kullanılmasını ben de istiyorum buna karşı değilim. Ama sizin yaptığınız, yani bir kelimeye gelen eki kesme işareti ile ayırmanız son derece sinirimi bozan bir durum.
Kendi cabalarimla türkceyi bu kadar ögrenebildim ve kendimi gelistirmeye devam edecegim. bundan süpheniz olmasin. ama benim demek istedigim su: eger bir insan türkiyede dogup büyüdügü hal de türkceyi düzgün kullanamiyorsa yurt disinda yasayan bir insan türkceyi ne kadar "düzgün" kullanabilir? ilginiz icin tesekkür ederim..
Benim de anlatmak istediğim şu, Türkçeyi son derece kötü kullananların da olabileceği bir forumda siz Türkçeyi düzgün kullanmak adına açılan bir konuda böyle bir yanlış yapıyorsunuz. Konu da Türkçeyi düzgün kullanmak olunca insanlar haliyle sizi örnek alabilir. Benim de bu uyarıyı yapmam gerekliydi.

Diğer yandan yurtdışında yaşamanız da etkili tabi ki sizin Türkçeyi kullanmanızda.
Bu konuya göstediginiz ilgiden dolayi cok tesekkür ederim ama benim amacim kimseye türkce dersi vermek degildi.
benim amacim sadece yoq shey ve arqadaslar yazanlari uyarmakti.
uzun zamandır aklımda vardı böyle bir şikayette buklunmak. arkadaşlar açmış çokta güzel yapmışlar. tabi illa bu gösterilen yolla önüne geçilecek değil. başka çözüm yolu olan varsa söyler. en azından gereksiz yere kullanılan "q,w,x" gibi harflerin kullanılmaması için bir şeyler yapılabilir.

aranızda olan tartışmada da -aslı-'nın haklı durumda olduğunu düşünüyorum. Yurt dışında yaşayan birinden imla kurallarını yüzde yüz bilmesini bekleyemeyiz. zira yine -aslı-'nın dediği gibi Türkler daha harfleri kullanamıyor imla kurallarını bilmesini mi bekleyeceğiz?..

yapılan veya bundan sonra yapılacak tartışmalarının havanda su sövmekten farkı yok ve olmayacak. iyisi mi bir an önce site olarak bu konudaki hassasiyetimizi göstermek için çözüm bulalım.
Bu konuda bir cozum yolu bulmak cok iyi olur.
biz yurt disinda Turkceyi kendi cabalamalarimizla ogreniyoruz ve bu forumda gordugum kadariyla Turkiyede yasayan bir cok insana gore gayet guzel konusuyoruz. Ayrica bizim klavyeler'de bir cok karakter eksik. Mesela sadece "i" harfi var.
Pelin8 ve -asli-'nin dedigi gibi bunlar pek onemli degil. onemli olan "q", "sh", "w" gibi Turkcede olmayan harfleri kullanmamak. bunlari kullanan kisilere bir uyari yapilsa cok guzel olur.
Sayfa: 1 2 3 4
Referans URL