Kavak Yelleri - Kavakyelleri.org

Tam Versiyon: mina urgan
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
İngiliz edebiyatı profesörü Mina Urgan 2000 yılında yaşamını yitirdi.

İngiliz edebiyatı profesörü, yazar, çevirmen Mina Urgan 1 mayıs 1915'te İstanbul'da doğdu. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ndeki öğreniminden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi Bölümünü bitirdi.

Aynı fakültede İngiliz filolojisi doktorası yaptı. Elizabeth Devri Tiyatrosunda Soytarılar çalışmasıyla doçent (1949), daha sonra da profesör (1960) oldu. 1977'de emekliliğine dek İngiliz edebiyatı profesörü olarak öğretim üyeliği yaptı.

Gerek İngiliz edebiyatı üzerine incelemeleri ve aynı edebiyattan yaptığı çeviriler, gerekse İngiliz edebiyatı profesörü olarak sürdürdüğü eğitimciliği ile duayen kimliği kazanmıştı.

'İngiliz Edebiyatı Tarihi' adlı çalışması başta olmak üzere, Thomas Moore, William Shakspeare ve Virginia Woolf üzerine yaptığı incelemeler Türk edebiyatına kazandırdığı çok önemli başvuru kitaplarıydı.

Özellikle 'Edebiyatta Ütopya Kavramı' ve 'Thomas Moore' adlı çalışması edebiyata olduğu kadar, hayatı da özgürlük ve barış tasarımı çerçevesinde imgeleyip öneren bir çalışma olarak büyük yankı bulmuştu.

83 yıllık bir ömrün anı ve tanıklıklarını bir araya getiren 'Bir Dinozorun Anıları' (1998) 60, gezi yazılarından oluşan 'Bir Dinozorun Gezileri' (1999) adlı kitabı ise 66 baskı yaparak Mina Urgan'ı çok satan yazarlar arasına kattı.

18 nisan 1999 milletvekilliği seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden milletvekili adayı olan Urgan, 'Bir Dinozor'un Anıları'nın büyük satışlara ulaşması üzerine, "acaba yanlış bir şey mi yaptım" demişti.

Mina Urgan'ın kitapları

'Bir Dinozorun Anıları', 'Bir Dinozorun Gezileri', 'D. H. Lawrence', 'İngiliz Edebiyatı Tarihi', 'Virginia Woolf', 'Edebiyatta Ütopya Kavramı', 'Shakespeare ve Hamlet'

Mina Urgan, 'Bir Dinozor'un Anıları'nın büyük satışlara ulaşması üzerine, "acaba yanlış bir şey mi yaptım" demişti
Referans URL